2016/2017. tanév- a tagozaton

Ez történt eddig

Május

 


Nemzetiségi Ki mit tud?

A NeRok (Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ) által szervezett országos nemzetiségi Ki mit tud? első elődöntőjén iskolánkat felsős nemzetiségi tánccsoportunk és 7 német nyelvű mesemondónk képviselte:

A 2. osztályból Tolnai Liza és Ujhelyi Hanga Sára,

az 5.b-ből Hegyközi Enikő és Pethő Anna,

a 6.b-ből Gelencsér Balázs, Szőnyi Renátó és Tóbiás Krisztián.

A május 30-ai pécsi döntőbe a zsűri 3 mesemondót és 3 tánccsoportot juttathatott tovább. 

Büszkék vagyunk, hogy a 6 továbbjutó produkcióból 4 a Kenderföld-Somági Általános Iskolát fogja képviselni.
A mesemondóknál : Balázs első, Liza második, Enikő harmadik helyezett lett.
Tánccsoportunk pedig a Komlói Fekete Láng és a decsi Kék ibolya tánccsoport mögött a harmadik helyen végzett.
Gratulálunk!


Április

Trachttag 2017

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (azaz a Zentrum) immár második alkalommal hirdette meg a német népviselet napját. Iskolánk ismét csatlakozott a kezdeményezéshez. Április 28-án tanulóink és pedagógusaink egy része viseletben volt, egy része haját öltöztette viseletbe. 

A nap tiszteletére iskolánk épülete is "Trachtba öltözött":  A menzafolyosón mini kiállítást rendeztünk baranyai német népviseletekből. Az épületbe lépőket népviseleti baba és a viseletet viselő felsős tánccsoport fényképe fogadta. Emellet az iskola egész épületét a felsős tánccsoport közelmúltbéli fellépésein készült képek díszítették.

A nagyszünetben flash mobot szerveztünk a felsős tánccsoport közreműködésével, lelkes diákok csatlakoztak a Fröhlicher Kreis c. tánchoz.

Délben pedig az iskolai menzán a sváb hagyománynak megfelelően bableves volt az első fogás.


Kulináris délután a Német Klubban

A tavaszi szünet utáni első nap délutánján ismét a Német Klubba voltunk hivatalosak a hagyományos tavaszi sváb kulináris délutánra. Ezúttal a tanév során versenyeken résztvevő tanulóink kóstolgathatták végig a klubtagok által készített hagyományos finomságokat.


Digitális témahét

Idén első alkalommal kenderföldi német tagozatos csoportok is csatlakoztak a Digitális Témahét országos programhoz.

23 másik iskolával működtünk együtt a Magyarország diákszemmel projektben. A cél egy olyan internetes oldal létrehozása volt, ahol a tanulók bemutatják, mit is jelent nekik Magyarország, ill. a saját lakóhelyük, mindezt magyar vagy idegen nyelven. Tovább>>>

 


Március

Iskolabemutatkozó

Március 31-én iskolánk a színházban tartotta bemutatkozó műsorát.

A tagozatot 4 produkció képviselte:

Felléptek harmadik-negyedikes táncosaink és felsős tánccsoportunk.

Szavalóink sem hiányozhattak: Hegyközi Enikő (5.b) a megyei versenyen is előadott történetét mesélte el. Tolnai Liza (2.o.) szintén, az ő meséjének értelmezését osztálytársai játéka tette a németül nem tudók számára is érthetővé. 

 


Dobogós hely a Nagy László Gimnázium versenyén

Lukács Ákos 7.b osztályos tanulónk (némettanára: Sáfrán Éva) ezúttal a komlói Nagy László Gimnázium háromfordulós járási német nyelvi versenyén remekelt.

Kiválóan teljesített mind az olvasás-, ill. hallásértési, mind a szövegalkotási, mind a nyelvtani feladatokban; a szóbelin pedig maximális pontszámot ért el.

Mindezzel huszonöt komlói, magyarszéki, szászvári és sásdi hetedik-nyolcadikos versenyzőből huszonhármat sikerült maga mögé utasítani, azaz megszerezte a 2. helyet!

Gratulálunk!


Vers- és prózamondó verseny

Március 8-án tartottuk hagyományos iskolai német szavaló versenyünket. A versenyzőkkel és családtagjaikkal zsúfolásig telt teremben 46 német nyelvű gyermekvers és mese hangzott el. A következő versenyzők előadását ítélte legjobbnak a némettanárokból álló, négytagú zsűri:

1-2. évfolyam
1. Ujhelyi Hanga Sára és Tolnai Liza (2.o.)
2. Dalmady Johanna (1.o.)
3. Storcz Dorina (1.o.)
Különdíj: Salai Dominik (1.o.)

3-4. évfolyam

1. Bán-Szilágyi Fanni, Kispál Nóra (4.b) és Miskovity Melinda (4.a)

2. Kiss Benjamin és Vál Gréta Emese (4.b)

3. Emich András Dusán és Hencz Norbert (3.b)

5-6. évfolyam

1. Hegyközi Enikő és Pethő Anna (5.b)

2. Balázs Barnabás, Szőnyi Renátó és Tóbiás Krisztián (6.b)

3. Rajnai Olivér (6.a)

 

Gratulálunk minden résztvevőnek a remek teljesítményhez, a dobogósoknak és felkészítőiknek emellett természetesen a győzelemhez.


DSD I: Elkezdődött

Március második hetében került sor iskolánk falai között első alkalommal DSD I vizsgákra. 

Nyolc nyolcadikosunk (és 3 szászvári társuk) 9-én írta az írásbeli vizsgarészt. 3 feladatsor mérte 3 nyelvi készségük szintjét. Ezek: olvasott szöveg értése, hallott szöveg értése és írásbeli kommunikáció (fogalmazás). Munkájukat Németországban értékelik. 

A következő megmérettetés április 5-én vár rájuk: a szóbeli vizsga.

Hogy jobban felmérhessék, akkor mire is számíthatnak, és hogy megismerkedhessenek a leendő vizsgaelnökkel, március 7-én bemutató vizsgát, ú.n. Pilotprüfungot szerveztünk 13 kenderföldi és szászvári hetedik-nyolcadikos és 5 némettanár részvételévelA leendő vizsgáztatók (pécsi vizsgaelnök és a tanulók saját némettanárai) vizsgáztattak hetedik osztályosokat.

Iskolánkból Lukács Ákos 7.b osztályos tanulónk vállalta a vizsgára való felkészülést és a próbavizsgát. Remek teljesítményt nyújtott némettanára, Sáfrán Éva, és Jaszenovics Sándor vizsgaelnök előtt. Általános témákról való beszélgetéssel, az általa választott témából előre elkészített prezentáció bemutatásával, majd a témához kapcsolódó beszélgetéssel a szóbeli nyelvvizsgán adható 24 pontból 20-at szerzett, azaz elérte az alapfokú nyelvvizsga szintjét.


Február

Megyei német vers- és prózamondó verseny

Február 25-én hat tanulónk képviselte iskolánkat a megyei német vers- és prózamondó versenyen, melyet ezúttal a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán rendeztek meg.

 

Gratulálunk a szép előadásokhoz Újhelyi Hanga Sára, Tolnai Liza, Hegyközi Enikő, Pethő Anna, Szőnyi Renátó, Tóbiás Krisztián!

 

Köszönjük nektek a felkészülést, Csörnyei-Róna Ágnes és Gáspár-Theisz Bettina tanárnőknek pedig a felkészítést.

 


Látogatóban a Német Klubban

4 szerencsés hatodikosunk vett részt a komlói Német Klub hagyományos farsangi délutánján. A program a klubtagok rövid műsorával vette kezdetét: A farsang eredetéről, szokásokról szóló ismertető után a kórus produkciója következett. Az ismerős dallamok után vidám farsangi vers szólította fel az egybegyűlteket a fánkkóstolásra. Tanulóink örömmel engedelmeskedtek. Fánklakmározás közben pedig még a németül beszélgetés is egyszerűbbnek tűnt, mint tanórákon.


Kiállítás

Wache Jánosné, Margit néni hosszú évek óta kíséri német nemzetiségi tánccsoportjainkat gombos harmonikán, mind fellépéseken, mind a heti próbákon, mind a nyári tánctáborokban. Február 3-án kiállítása nyílt a József Attila Városi Könyvtár Muzeális Gyűjteményében „35 év a harmonika világában“ címmel. A megnyitón hatodikos versmondóink és felsős tánccsoportunk is közreműködött.


Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Verseny

Február másodika délutánját az ország számos német nemzetiségi nyelvet oktató iskolájában, így nálunk is, versenyzéssel töltötték a hetedik-nyolcadikos tanulók. Egy 50 pontos nyelvi feladatsort kellett kitölteniük, majd fogalmazást írniuk az általuk választott ajánlott témában. Minderre három óra állt a rendelkezésükre. Az országos fordulóra a 20 legjobb eredményt elért tanulót fogják behívni.


December

Német Klub karácsonya

Tanulóink rendszeres vendégei a Német Klub rendezvényeinek. A karácsonyi délután, este jó alkalom viszonozni a sok meghívást. Ezúttal Gáspár-Theisz Bettina tanárnő irányításával hatodikosaink készültek német nyelvű betlehemessel a műsorra, illetve verssel az azt megelőző koszorúzásra. A három nemzetiségi iskola (Kenderföld, Felsőszilvás, Nagy László Gimnázium) és a Német Klub kórusának műsora a Stille Nacht közös eléneklésével ért véget.


Ismét Szekszárdon jártunk

A szekszárdi Deutsche Bühne ismét az adventi időszakhoz illő darabbal hívogatta a közönséget.

Ezúttal a Felsőszilvási Általános Iskola szervezésében a Nussknacker (Diótörő) bábjátékváltozatát tekintették meg ötödik-hatodikos tanulóink- természetesen német nyelven.

Minden résztvevő egyetértett: jól sikerült a kirándulás, élményekben gazdagodva tértek haza. 


November

Őszi bál 

Iskolánkban hagyomány, hogy a Márton napot tánccal is ünnepeljük. Ebben az évben ez őszi batyus bált jelentett.

Az estet Schillingerné Bázing Melinda intézmányvezető nyitotta meg. Elsőként tánccsoportjaink foglalták el a táncparkettet. A rövid kedvcsináló után kezdődhetett az éjfélig tartó mulatság. A táncoslábúak és a Bayerkrainers zenekar tagjai a tombolasorsolás idejére kaptak egy kis pihenőt.


Német vetélkedő Felsőszilvásban 

November 17-én 2-2 negyedikes, ötödikes, illetve hatodikos diákunk a Felsőszilvási Általános Iskola játékos német délutánján járt. A rendező iskola tanulói mellett szászvári és magyarszéki gyerekekkel németeztek, énekeltek, barkácsoltak. Lelkes részvételük jutalma pogácsa és édesség volt. Köszönjük a két csapat részvételét:

Szőnyi Renátó, Balázs Barnabás, Kiss Benjamin; ill. Bázing Bence, Hegyközi Enikő, Gelencsér Balázs.


Kenderföldiek az élmezőnyben a Lenau megyei meseversenyen

November 14-én két ötödikes és egy hatodikos csapat képviselte iskolánkat a pécsi Lenau Ház által immár harmadik alkalommal megrendezett meseversenyen. A délutánra három kevésbé ismert német nyelvű mese elolvasásával, feldolgozásával kellett felkészülniük, majd tudásukról játékos vetélkedő keretében számot adniuk.
Valamennyi akadályt sikerrel vették, 36 induló csapat közt az élmezőnyben végeztek:
5. évfolyam: Halbrucker Denisz, Balázs Barnabás, Pethő Anna, Gyenis Gábor 5. ,
Kustos Roland, Hajnal Georgina, Szűcs Ramóna, Hegyközi Enikő 6. lett.
6. évfolyam: 4. helyezést ért el Gelencsér Balázs, Prettl Márk, Tóbiás Krisztián és Varga András.
Gratulálunk a gyerekeknek és felkészítő tanáraiknak:
 Csörnyei-Róna Ágnesnek és Gáspár-Theisz Bettinának!

A szervezők által készített fotók


Október

Alsós nemzetiségi kirándulás

Október 12-én Óbányára vezetett hagyományos alsós nemzetiségi kirándulásunk a harmadik-negyedik évfolyammal. Jártak a tájházban és Teimel Cintia kerámiaműhelyében. A gyerekek betekintést nyerhettek a hagyományos sváb paraszti kultúrába és a kézműves hagyományokba. Élményekkel és ismeretekkel gazdagodva tértek haza; a kiránduláson tapasztaltak vissza-visszaköszönnek a népismeret órákon.


Szeptember

Diákcsere: Tíz nap Neckartenzlingenben

Szeptember 25. és október 6. között 16 tagozatos tanulónk (7. és 8.o.) 10 napot tölthetett Németországban nyelvgyakorlaton. Ismét vendéglátó családoknál laktak. A majdnem két hét folyamán normál német tanítási órákon, valamint kimondottan a diákcsere-csapatra szabott szaktárgyi (kémia, biológia, sport, falmászás) órákon vettek részt. Partnereikkel együtt ismerkedtek a környék iparával, pontosabban a Häusermann gyümölcsléüzemmel. Bad Urach városát a kastély megtekintése után kiscsoportokban fedezték fel. Az egész napos kirándulás ismét Stuttgartba vezetett, az állatkertbe és a Mercedes múzeumba. A német partnerek elkezdhettek ismerkedni a magyar konyhával, amikor a magyar csapat megvendégelte őket a saját készításű paprikáskrumplival. A diákcsere-csoport hangulata a Ritter Sport csokoládégyár csoki-műhelyében csoki készítés közben (majd ajándékvásárláskor a mintaboltban) volt a legjobb. Bízunk benne, hogy május 16-án hasonló jó hangulatban folytatódik a program, immár nálunk. Addig is, folytatódik a kapcsolattartás interneten és levélben. Valamint 5 tanuló esetében, mivel korábbi partnereik nem tudnak részt venni a diákcsereprogram második részén, kezdődik az ismerkedés az új partnerrel.