2017/2018. tanév a tagozaton

Felsős nemzetiségi kirándulás

A májust kirándulással indították hetedik-nyolcadikosaink. A délelőttöt óbányai "minitúrával" kezdtük, majd átbuszoztunk Zengővárkonyba. A Míves Tojás Múzeum és a Szalma-Kincs-Tár felfedezését jó hangulatú ügyességi vetélkedő követte a múzeum udvarán. Végezetül rövid sétát tettünk a szelídgesztenyésben Rockenbauer Pál síremlékéhez.


Trachttag 2018

Harmadik alkalommal csatlakoztunk az országos akcióhoz. A népviselet napját megelőző hetekben német népismeret órákon a  magyarországi németek népviseleteivel foglalkoztunk. Az elkészült képek, plakátok, tánccsoportjaink fellépéseken készült képei az iskola folyosóít díszítették április második felétől. 27-én a nagyszünetben az udvaron találkoztak a részben vagy tetőtől talpig viseletbe öltözött kenderföldi diákok, tanárok, és Barka Ági néni irányításával (kör)táncra perdültek. 


Kenderföld-Somági Általános Iskola Komló fényképe.Frühlingscocktail- Járási tavaszi vetélkedőt tartottunk

Tavaszi koktélra hívtuk a környék német nemzetiségi nyelvoktató általános iskoláit. Egy-egy csapat felsőszilvási, magyarszéki, szászvári és természetesen kenderföldi diák töltötte játékos német vetélkedővel a délutánt. Hogy mi minden várta őket? Német nyelvű tavaszi kvíz- ezúttal mozgással egybekötve, anyák napi meglepetés készítése német nyelvű leírás alapján, szabadulószoba német fejtörőkkel, és a meghívóhoz méltóan koktélkeverés német recept alapján. Az állomások végigjárása után mindenkinek jólesett egy kis frissítő. Végezetül a résztvevők csatlakoztak felsős táncosainkhoz egy minitáncház erejéig.

 


Nemzetiségi OÁTV döntőn jártunk

Lukács Ákos 8.b osztályos tanulónk remek írásbeli teljesítményével bekerült a legjobb 20 közé a német nemzetiségi nyelvoktató iskolák számára kiírt Országos Általános Iskolai Tanulmányi Versenyen. A budaörsi döntőben, a szóbeli megmérettetésen, legjobb baranyai résztvevőként a 14. helyet szerezte meg. Gratulálunk!


Hatodikosaink Tatabányán döntőztek

A Balázs Barnabás - Hegyközi Enikő páros a nemzetiségi iskolák hatodik osztályosai számára kiírt országos verseny első fordulóját olyan kiemelkedő szinten teljesítette, hogy első komlói, első kenderföldi diákokként képviselhették iskolánkat a verseny döntőjében, Tatabányán. A jó hangulatú vetélkedő végén harmadik legjobb baranyai csapatként, az ország 13. legjobb párosaként, elégedetten utazhattak haza. Gratulálunk!


Nyolcadikosunk is országos döntős!

Lukács Ákos 8.b osztályos tanulónk meghívást kapott az Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Verseny április 19-ei döntőjére, Budaörsre. Gratulálunk a fantasztikus eredményhez!


Nyelvvizsgáztunk

Idén 10 nyolcadikos tanulónk vállalta, hogy felkészül az iskolánkban ingyenesen letehető, egynyelvű DSD I nyelvvizsgára.

Március 13-án délelőtt írták a négyórás írásbeli részt (Hallott-, ill. olvasott szöveg értése, írás). Az eredményekre nyár végéig várnunk kell, hiszen a vizsgafeladatsorokat központilag javítják.

Március 20-án kéttagú vizsgabizottság értékelte a vizsgázók szóbeli kifejezőkészségét: Jaszenovics Sándor elnök  (Pécs, Babits Mihály Gimnázium), és a gyerekek nyelvtanára, Sáfrán Éva. A csapat fele komolyan vette a felkészülést, ami az eredményükön is látszik: B1-es, azaz alapfokú nyelvtudásról tettek bizonyosságot. Gratulálunk Csonka Antónia, Heidecker Réka, Lukács Ákos, Nagy Kornélia és Trapp Adél!


Döntősök hatodikosaink!

A Balázs Barnabás - Hegyközi Enikő páros meghívást kapott a március 27-én, Tatabányán, a Felsőgallai Széchenyi István Általános Iskolában megrendezésre kerülő országos döntőbe, ahol 14 csapattal mérhetik össze nyelvtudásukat. Gratulálunk!


5-6. osztályosok országos versenye

A hetedik-nyolcadikosok nemzetiségi OÁTV-je mintájára immár második éve szervezik meg az ötödik-hatodikos tanulók országos német nyelvi versenyét, amelyre versenyzőpárokat várnak. Idén iskolánk is csatlakozott, három ötödikes és egy hatodikos páros töltötte ki az első forduló ötoldalas versenyfeladatlapját. A szervezők évfolyamonként, iskolánként a legjobb 1-1 feladatsort  várták. Ez Kenderföldön ötödik évfolyamon az Opra Martin - Szendrei Patrik páros, hatodikban a Balázs Barnabás - Hegyközi Enikő páros munkáját jelentette. A március végi országos döntőbe majd évfolyamonként a legjobb 15 párost hívják meg.


Iskolai német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny

A téli szünet utáni hónapot tagozatos tanulóink egy része ismét vers- ill. mesetanulással töltötte. A legszorgalmasabb 50 február 14-én állt a némettanárokbó álló zsűri elé. Idén ők szavaltak a legszebben:

1. évfolyam (tanár: Schillingerné Bázing Melinda)

 1. Imre Zétény, Lőcsei Lia         

 2. Tulinger Erik

 3. Deli Kinga, Krizsák Maja Zoé

 

2. évfolyam (tanár: Lőcsei-Háhn Esztella)

 1. Imre Zalán, Storcz Dorina

 2. Dalmady Johanna

 3. Niedermayer Rebeka

3-4. évfolyam

 1. Szilasi Dorka, Trubics Hanna Dóra (tanár: Lőcsei-Háhn Esztella)

 2. Tolsztih Natasa, Ujhelyi Hanga Sára (tanár: Lőcsei-Háhn Esztella)

 3. Emich András Dusán, Kópicz Balázs, Végh Marcell ((tanár: Merk Noémi)

5-8. évfolyam (tanár: Sáfrán Éva)

 1. Hegyközi Enikő

 2. Tóbiás Krisztián

 3. Kiss Benjamin, Pethő Anna

Gratulálunk valamennyi felkészült résztvevőnek, a dobogósoknak és a felkészítőknek!


OÁTV- első forduló

Tíz hetedik-nyolcadik osztályos tanulónk vett részt február elsején az Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Verseny első, iskolai fordulóján. A verseny első hatvan percében 50 pontos nyelvi feladatlapot kellett kitölteniük a résztvevőknek, majd két óra állt rendelkezésükre egy legalább egy A4-es oldalnyi fogalmazás megírására. Két téma közül választhattak. Kilencen aról írtak, hogy telne egy napjuk, ha véletlenül otthon felejtenék az okostelefonjukat. Egy vesenyző a "Sváb játékok régen és ma" téma mellett döntött. A nyelvi feladatsor javítása helyben történik, a legjobb eredményt elért tanulók feladatlapjait Budapestre küldjük, ahol a versenybizottság fogja a fogalmazásaikat értékelni. Az országos döntőre 20 versenyző kap meghívást. Bízunk benne, hogy legalább egyikük kenderföldi lesz.


Karácsonyi szereplés a Német Klubban

A nemzetiségi képzést nyújtó komlói iskolák, azaz a Kenderföld-Somági ill. a Felsőszilvási Általános Iskola, valamint a Nagy László Gimnázium évről évre meghívást kapnak a Német Klub karácsonyi rendezvényére. Míg a német munkaközösség a korábbi években német nyelvű jelenetekkel, verses-zenés-dalos összeállításokkal kedveskedett a klubtagoknak, idén gitárszakköröseink készültek német műsorral. Kópicz tanár úr irányításával német nyelvű karácsonyi dalokkal és egy magyar nyelvű karácsonyi verssel lepték meg az egybegyűlteket.

Mi ezúton gratulálunk valamennyi szereplőnek!


Ismét megyei versenyen jártunk

A pécsi Janus Pannonius Gimnázium évtizedek óta szervez tantárgyi versenyt baranyai általános iskolásoknak. A kenderföldi tanulók visszatérő vendégeknek számítanak, évről évre szép eredményeknek örülhetünk. Ezúttal a 8.b tanulóin volt a sor. 
A 41 versenyző közül Nagy Lia, Csonka Antónia és Trapp Adél a középmezőnyben végeztek, Heidecker Réka 15. lett. 
Lukács Ákos pedig kiváló teljesítménnyel a második helyet szerezte meg.

Gratulálunk valamennyi résztvevőnek és Sáfrán Éva tanárnőnek!


Lenau meseverseny 2017

Idén ismét voltak kenderföldi résztvevői a a pécsi Lenau-Ház német nyelvű meseismereti versenyének. Baranya megye minden részéből érkeztek a 4-fős csapatok, hogy összemérjék tudásukat. Minket a hatodikosok képviseltek: Balázs Barnabás, Hajnal Georgina, Hegyközi Enikő, Horváth Ferenc, valamint Halbrucker Denisz, Kustos Roland, Pethő Anna és Tamás Kata. 
Tíz feladatot kellett megoldaniuk, amihez nem csak a mesék alapos ismeretére, de logikus gondolkodásra, kreativitásra, ügyességre is szükségük volt. Bár a képzeletbeli dobogóra tanulóink ezúttal nem állhattak fel, a jó hangulatú délután végén valamennyien oklevélnek és ajándékcsomagnak örülhettek.

Gratulálunk nekik és felkészítőjüknek, Gáspár-Theisz Bettina tanárnőnek! 


Kenderföld-Somági Általános Iskola Komló fényképe.

Márton-napi rendezvény

November 10-én tartottuk Márton-napi lampionos felvonulásunkat. Wache Margit néni vezette a környező utcákon dalolva végigvonuló menetet, gombosharmonikáján Márton-dalokat játszva. Az iskolaudvarra visszatérve gitárszakköröseink fogadtak minket. A nagy közös éneklést követően pogácsafelezéssel emlékeztünk Szent Márton legendájára. Az est táncházzal folytatódott Ági néni, azaz Barkáné György Ágota jóvoltából. A szülői munkaközösség forró csokival, teával és libazsíros kenyérrel várta a résztvevőket.

 


Harmadikosaink az Időskorúak Otthonában

Október 24-én az Idősek hónapja alkalmából harmadik osztályosaink szerepeltek az Időskorúak Otthonában Mecsekjánosiban. A műsort osztályfőnökük, Gyenisné Farkas Mónika állította össze és tanította be. A dalokat, táncokat most is Wache Jánosné, Margit néni kísérte gombos harmonikán.


Generációs Táncház a Színházban

Felsős tánccsoportunk idén is részt vett a Szent Borbála Otthon által szervezett Generációs Táncházban. Táncukért "A legszebb hagyományőrző műsorért" emléklapot vehettek át.


Erdei iskolában jártak hatodikosaink

Iskolánkban immár hagyománynak számít, hogy hatodik osztályosainkat némettanáraik is elkísérik a természetismeret órákhoz kapcsolódó erdei iskolai délelőttre az Árpádtetőn működő Mókus Suliba. Az ott tanultakat, az ott szerzett élményeket a csoportok németórákon is feldolgozzák. 


Ismét múzeumban jártunk

A német nemzetiségi hon- és népismeret tantárgyhoz kapcsolódóan ezúttal mostani ötödikeseink ismerkedtek a Komlói Helytörténeti és Természettudományi Gyűjtemény múzeumpedagógiai foglalkozásán a régi idők iskolájával. A mini tanórák után kíváncsian fedezték fel a múzeum további kiállításait. További képek a galériában.


Táncos jutalomkirándulás

Felsős tánccsoportunk a sok próba, szereplés után jutalomkirándulásra mehetett szeptember végén. Az uticél ezalkalommal is Geresdlak volt. További fényképek a képre kattintva érhetők el.


Nemzetiségi kirándulás Geresdlakra

Szeptember 13-án harmadik-negyedikes németes csoportjaink Geresdlakra kirándultak. Megtekintették a tájházat, a vállkendő- ill. kézimunka, valamint a babakiállítást, a felújított hagnszer- és ágyterítő kiállítást. További képek a galériában. 


Táncsoportjaink Villányban  

Örömmel fogadták el a meghívást táncosaink a III. Sváb Zenei Fesztiválra: szeptember második hétvégéjén két tánccsoportunk is színpadra állhatott. 


Tanévkezdés

A Komlói Napokon, a Komló-Neckartenzlingen testvértelepülési kapcsolat 25. évfordulója alkalmából tartott rendezvényeken tanulóink, kollégánk is szerepet kaptak: 31-én Gelencsér Balázs (7.b) mesét mondott a Német Klubban a Komló Németségéért díj átadása előtt. Felsős tánccsoportunk az Ünnepi Testületi Ülésen lépett fel, Gáspár-Theisz Bettina pedig tolmácsként segítette a városi rendezvény megvalósítását. Fényképek itt és itt