A német nemzetiségi képzésről

A városban elsőként, szülői kérésnek eleget téve, iskolánkaban indult meg a német nemzetiségi nyelvoktatás 1978-ban.  

Tanulóink egyre nagyobb hányada vesz részt a nemzetiségi nyelvoktató képzésben, azaz tanul német nemzetiségi nyelvet heti öt, német nemzetiségi hon- és népismeretet heti egy tanórában. Emellett szakköri formában is bővíthetik ismereteiket. A gyerekek életkorát, egyéni szükségleteit figyelembe véve tervezzük meg a mai kor elvárásainak megfelelő foglalkozásokat, tanórán kívüli programokat, megmérettetésekre való felkészülést. 

Diákjaink évről évre kiemelkedő eredményeket érnek el a német tanulmányi, valamint vers- és prózamondó versenyeken; iskolai, városi, járási, megyei, ill. országos szinten is. 

1990 óta a gyerekek tudásukat diákcsere keretében is tökéletesíthetik. A hetedik-nyolcadikos tanulók ősszel tíz napot tölthetnek a németországi Neckartenzlingen iskolaközpontjában tanuló társaik családjaival. Belekóstolhatnak egy német család életébe, tanórákon vesznek részt, kirándulásokon ismerkednek Baden-Württemberg tartomány nevezetességeivel. Tavasszal a partnerek Komlón folytatják egymás és egymás kultúrájának a megismerést.  

A 2016/17. tanévben iskolánk a DSD I nemzetközi nyelvvizsga hivatalos vizsgahelye lett. Tanulóink helyben adhatnak számot tudásukról és szerezhetik meg az alapfokú nyelvvizsgát. Felkészülésüket szakkör is segíti.

A hagyományápolás fontos szerepet játszik iskolánk életében. A nyolcvanas évek óta működtetünk nemzetiségi tánccsoportokat, amelyek rendszeres szereplői az iskolai és városi rendezvényeknek, gyermektánc találkozóknak. Nemzetiségi kirándulások alkalmával sváb falvakat keresünk fel, tanulóink ismerkednek a hagyományos életmóddal, mesterségekkel. A komlói Német Klub rendezvényein a magyarországi németek kultúrájával kapcsolatos előadásokat hallgathatnak, hagyományos sváb ételeket kóstolhatnak. A Márton-napról lampionos felvonulással, táncházzal, rajzversennyel, vagy bállal emlékezünk meg. 

Az iskolában, ill. a tagozaton folyó szakmai munkát mind a város, mind a német nemzetiségi önkormányzat kitüntetéssel is elismerte. 2013-ban „Komló Németségéért”, 2015-ben „Komló Város Nemzetközi Kapcsolatainak Fejlesztéséért” kitüntetésben részesültünk.