2018. évi nyári természetjáró tábor a Börzsönyben

Iskolánk természetjáró szakköre, a Kenderföldi Természetjárók ez évben a Börzsöny hegységben rendezte meg szokásos nyári természetjáró táborát július 8-19-e között. Szálláshelyünk a Pest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítvány által üzemeltetett Rablótanya kulcsosház volt Kóspallag mellett. Az étkezést önellátóan, saját főzéssel oldottuk meg, kiváló közösségi programot adott ez is a táborlakóknak.
A 12 napos táborozás alapját a Börzsönyi Kéktúra jelvényszerző túramozgalom teljesítése adta, melynek során bejártuk a Diósjenőtől Szobig, a Börzsönyt körbejáró mintegy 60 km-es túraútvonalat, megszerezve ezzel a teljesítésért járó jelvényt. Természetesen ezen kívül bejártuk a Börzsöny többi helyszínét is. Jártunk a legmagasabb csúcson, a Csóványoson, valamint a Hegyes-tetőn épült Julianus-kilátónál, Törökmezőn, utaztunk a „Transzbörzsönyi Erdei Vasúton” (Szob – Nagybörzsöny) és a Kemencei Erdei Múzeumvasúton, megnéztük a Zebegényi hajózástörténeti Múzeumot, a szobi Börzsöny Múzeumot, a kemencei Erdei Vasúti Múzeumot, Nagybörzsöny nevezetességeit (vízimalom, Szent István-templom), és persze strandolásra is jutott idő a váci strandon.
A táborban összesen 32 fő vett részt, iskolánk tanulói mellett (a legfiatalabb első osztályos volt) hét régi tanítványunk is, valamint négy szülő, akik tavaly kapcsolódtak be a szakkör programjaiba, és váltak aktív természetjárókká. Tartalmas, élményekben gazdag nyári
programmal zártuk le a tanévet.

Strasser Péter
táborvezető